Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving. Elke dag weer.
Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen Veilig Werken speciaal ontwikkeld voor monteurs en uitvoerend leidinggevenden in de installatiebranche.
Omdat je bedrijf wil voldoen aan de Arbowetgeving. Omdat je een bezoek van de Arbeidsinspectie met vertrouwen tegemoet wilt zien. En vooral omdat je veilig wil werken.
Voor de uitgebreide folder klik hier
Wat je kunt verwachten:
- Een inspirerende en interactieve dag met verschillende workshops onder leiding van professionele cursusleiders met bewezen deskundigheid.
- Actuele wetgeving, technieken en praktische handvatten waarmee je de veiligheid op de werkvloer vergroot.
- Uitwisselen van ervaringen met collega’s uit andere bedrijven.
- Ervaren docenten staan tijdens de modules voor je klaar. Werk binnen en buiten met de modernste hulpmiddelen tijdens realistische simulaties.
Dag (6 modules)
- Verantwoord kiezen tussen collectieve en persoonlijke valbescherming
Meer dan de helft van de ongevallen wordt veroorzaakt door vallen van hoogte of gelijke hoogte (struikelen). Bijna een kwart wordt getroffen door voorwerpen, producten of andere onderdelen. Tijdens dit thema komen de toepassing van collectieve middelen als randbeveiliging aan de orde, de voorwaarden
en aandachtspunten van het gebruik van persoonlijke valbeveiliging. Wat zijn de risico’s, de mogelijke collectieve maatregelen en de mogelijke individuele maatregelen? Hoe gebruik je persoonlijke valbeveiliging op de juiste manier en waar moet je op letten?
Dit thema gaat daarom dieper in op de keuze tussen collectieve en persoonlijke valbescherming.
- Leren van incidenten
Ongevallen gebeuren driedimensionaal. Wat kunnen we leren van ongevallen. Er zijn diverse digitale technieken die kunnen worden gebruikt om een ongeval te analyseren. In deze module maken we gebruik van de moderne mogelijkheden en kunnen we inzoomen op basis-oorzaken van het ongeval. En actie ondernemen om herhaling te voorkomen.
- Goed (veiligheids)gedrag doet volgen.
Bij het samenwerken met diverse disciplines op een project ontstaan nieuwe risico’s en risicogebieden. Het vergroot de eigen verantwoordelijkheid ook enorm als werknemers eigen regie ervaren en zelf kunnen vaststellen hoe ze veilig kunnen werken. Hoe anticiperen de verschillende medewerkers hierop?
Geef bijvoorbeeld feedback over wat er goed gaat, grijp in als het mis (dreigt) te gaan en wees bovenal een voorbeeld. Goed voorbeeld doet immers volgen.
Deze workshop richt zich niet alleen op sturen op bewust gedrag, maar juist ook op sturen op onbewust gedrag omdat daar veel winst te behalen valt.
- Veilig op weg en weer thuis met de bestelbus en aanhanger
Het zijn dankbare onderwerpen voor de actualiteitsprogramma’s: bedrijfsbussen die verkeerd beladen zijn of materialen die van de bedrijfsbus afvallen. Voor een veilig gebruik van de bedrijfsbus is niet alleen de rijvaardigheid van de chauffeur van belang, maar ook de inrichting en opbouw van de bedrijfsbus.
In deze workshop krijgt u praktische handvatten voor het optimaal beladen van de bedrijfsbus (zowel binnen de bedrijfsbus als op de imperiaal) en leert u meer over zaken als de remweg van de bedrijfsbus en het gevaar van bijvoorbeeld hands on bellen achter het stuur.
- BHV-mogelijkheden op de projectlocatie
Hoeveel BHV’ers zijn op een project vereist? Hoe herken je BHV’ers? Hoe regel je de veiligheid van werknemers die zelfstandig werkzaamheden uitvoeren? Volgens de Arbowet ben je verplicht doeltreffende maatregelen te nemen als het gaat om eerste hulp bij ongevallen. Wat zijn de spelregels, risico’s en maatregelen bij het ontruimen op een projectlocatie en de alarmering van hulpdiensten? Wat is de rol van de BHV’ers, projectleiding en overige aanwezigen op de projectlocatie?
- Veilig en slim gebruik van de hoogwerker
Het vervangen van een verlichtingsarmatuur in een bestaande schutsluis of het monteren van kabelgoten in een nieuw te bouwen warehouse. De keuze valt hierbij bijna altijd op de inzet van de hoogwerker. De hoogwerker heeft zich bewezen in vele branches. De gespecialiseerde verhuurder en of materieeldienst denkt graag mee welk type hoogwerker geschikt is voor de werkzaamheden. Minder aandacht wordt besteed aan de ‘overdracht’ aan de gebruikers, de kennis, ervaring en opleiding van de persoon die de hoogwerker gaat gebruiken. En hoe te handelen bij een calamiteit. Daar gaan we samen iets aan doen.
Avondprogramma (modules)
Opleiding - Certificaat Hoogwerker
Ongeveer 80% van de ongevallen met hoogwerkers zijn terug te voeren naar foutief of onveilig handelen door de gebruiker. Daarom is het prioriteit dat de gebruiker een hoogwerker training met aantoonbaar voldoende resultaat heeft gevolgd. Iemand die de risico’s kent, kan ook in moeilijke situaties de juiste beslissing.
De training wordt afgesloten met een schriftelijk en praktijkexamen. Bij voldoende resultaat ontvangt de cursist een certificaat.
Basisopleiding di-isocyanaten
De duur van de training bedraagt 180 minuten inclusief het schriftelijk examen. Alle relevante items worden behandeld.
Thema’s die behandeld worden zijn o.a.:
- De toxicologische risico’s (waaronder acute toxiciteit)
- Blootstelling aan di-isocyanaten
- Grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling
- Geur als indicatie van gevaar
- Het verband tussen vluchtigheid en risico’s
- Persoonlijke hygiëne
- De benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen, met instructies over het correcte gebruik en de beperkingen daarvan
- De risico’s bij contact met de huid en blootstelling via inademing
- Schoonmaken, lekkages, onderhoud
- Verwijdering van lege verpakkingen
De training wordt afgesloten met een schriftelijk examen. Bij voldoende resultaat ontvangt de cursist een certificaat.
De Opleiding - Certificaat Hoogwerker in de avond kan alleen worden gevolgd mits de deelnemer de laatste module van het dagprogramma, Veilig en slim gebruik van de hoogwerker, heeft gevolgd.
Aan de basisopleiding di-isocyanaten kun je deelnemen zonder een module van het dagprogramma te hebben gevolgd.
Data overige locaties
Bent u verhinderd? Tot twee dagen van tevoren kunt u zich kosteloos afmelden. In andere gevallen brengen wij u € 50,- onkosten in rekening.